Hyödyllinen sanasto

Jäikö jokin käsite tai sana epäselväksi?

 

Ruoansulatuskanava

Limakalvon peittämä kanava, jonka kautta ruoka kulkee elimistöön. Ruoansulatuskanavassa tapahtuu ruoansulatus ja sen kautta kiinteähkö uloste poistuu. Ruoansulatuskanavaan kuuluvat suuontelo, nielu, ruokatorvi, mahalaukku, ohutsuoli, paksusuoli ja peräsuoli.

 

Allergia

Elimistön immunologisen järjestelmän yliherkkyysreaktio, joka ilmenee kosketuksessa tiettyihin aineisiin (allergeenit) kuten lääkkeisiin tai rokotteisiin. Allergian tuloksena käynnistyy vastaavaa taipumusta omavilla ihmisillä patologinen reaktio.

 

Antibiootit

Antibiootit ovat lääkeaineita, joita käytetään sellaisten infektioiden hoitoon, joita aiheuttavat bakteerit ja muut eliöt kuten alkueläimet, parasiitit ja sienet.

 

Antibioottiresistenssi

Mikrobilääkeresistenssin alalaji, jossa mikro-organismi pystyy selviytymään joutuessaan kosketuksiin antibiootin kanssa.

 

Sienilääke

Aine, joka tuhoaa loissienet tai estää niiden kasvun.

 

Antimikrobiset aineet

Aineet, jotka kykenevät tuhoamaan sairautta aiheuttavia mikro-organismeja tai estämään niiden kasvua.

 

Antioksidantit

Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka reagoivat vapaiden radikaalien kanssa ja keskeyttävät ketjureaktion, jonka aikana elintärkeät yhdisteet tuhoutuvat. Antioksidantit auttavat soluja suojautumaan hajoamiselta. 

 

Virusten vastaiset valmisteet

Lääkkeet tai aineet, jotka estävät viruksen elämänkiertoa, sen kykyä monistua tai sen patogeenista vaikutusta.

 

Astaksantiini

Punainen merilevistä peräisin oleva karotenoidi, joka erittää äärimmäisen voimakkaan imeytymiskyvyn omaavaan esteriä. Esteri on aine, joka pystyy läpäisemään veri-aivoesteen saadakseen aikaan antioksidanttien neutraloivan vaikutuksen. Se myös edesauttaa tukemaan koko kehon luonnollista tulehdusreaktiota. Astaksantiini on yksi täydellisimmistä tiedemiesten tuntemista antioksidanteista ja tulehduksenvastaisista aineista.

 

B-lymfosyytit

Imusolmukkeet, joilla on tärkeä rooli kehon nesteiden immunologisessa puolustusreaktiossa. B-solujen perustehtävänä on muodostaa vasta-aineita esime. immunoglobuliineja (IgA, IgG ja IgM), jotka tunnistavat vierasmolekyyleja ja mikrobeja ja hyökkäävät niitä sekä niiden tuottamia myrkkyjä vastaan.

 

Bakteriosiinit

Joidenkin bakteerikantojen tuottamia antimikrobisia peptidejä, jotka pystyvät estämään toisten bakteerien kasvua tai tappamaan niitä.

 

Bifidobakteerikannat

Usein esiintyviä ihmisten ja eläinten ruoansulatusjärjestelmän luonnollisen flooran jäseniä. Probiootteina ne stimuloivat immuunijärjestelmää, tukevat ruoansulatusta ja edesauttavat ravinnon ja ravintoaineitden imeytymisessä. Ne kykenevät jopa tuottamaan joitakin vitamiineja.

 

Bifidobacterium breve

Kaikkein levinnein Bifidobakteeri lapsilla, mutta jää pysyvästi suolistoon myös aikuisiällä. B. breve auttaa tuottamaan luonnollista antibioottia, laktobreviinia. Koska B. breve kestää hyvin myös sappihappoa, pystyy se selviytymään kulkeutuessaan ruoansulatuskanavan läpi.

 

Bifidobacterium infantis

Tämä bakteeri on tärkeä, koska se stimuloi välittäjäaineita kuten sytokiineja eli valkuaisaineita.

 

Bifidobacterium longum

Esiintyy suuressa määrin paksusuolessa, auttaen ehkäisemään patogeenisten bakteeriyhdyskuntien muodostumista. Se kiinnittyy suolen seinämään ja torjuu haitalliset bakteerit sekä hiivasienet.

 

Sappineste

Emäksinen neste, jota maksa erittää ja joka keräytyy sappirakkoon. Ruokailun yhteydessä se siirtyy pohjukaissuoleen, jossa sen tehtävänä on edesauttaa rasvojen pilkkoutumisessa ja imeytymisessä.

 

Biosaatavuus

Lääkeaineen tai muun, ennen kaikkea ravintoaineen, imeytyvyys ruoansulatuselimistössä ja sen saatavuus elintärkeille kudoksille.

 

Biogeeniset aineet

Hyödyllisiä aineita, joita tuotetaan isäntäorganismin ulkopuolella (esim. fermentointitynnyreissä) elävien bakteerien kukoistaessa, erilaisten mikro-organismien hajoamisen ja fermentoinnin yhteydessä.

 

Veri-aivoeste

Kapillaarien endoteelisolujen järjestelmä, joka suojaa aivoja verenkierrossa olevilta haitallisilta aineilta, päästäen samalla läpi sen toiminnan kannalta hyödylliset aineet.

 

Suolisto

Mahalaukun ja peräaukon välinen ruoansulatuskanavan osa.

 

Laajan spektrin antibiootti

Antibiootti, joka tehoaa monia sairauksia aiheuttavia bakteereja vastaan. Niitä käytetään silloin, kun sairautta aiheuttavia bakteerikantoja on monia tai siinä tapauksessa, kun sairautta aiheuttava bakteerikanta on resistentti muille antibiooteille.

 

Clostridium difficile

Clostridium difficile on suoliston floorassa esiintyvä bakteerikanta. Jos suolistobakteerien tasapaino on normaali, C. difficile ei aiheuta sairastumista. Dysbioosin tapauksessa voi esiintyä C. difficilen liikakasvua, jolloin se voi aiheuttaa ripulia tai jopa tulehduksellista suolistosairautta.

 

Koentsyymi Q 10

Entsyymin normaalin toiminnan kannalta tarpeellinen fysiologinen yhdiste: proteiini, joka nopeuttaa kehossa tapahtuvia kemiallisia reaktioita. Koentsyymi Q 10:tä tarvitaan solujen kasvuun ja säilymiseen tarvittavan energian tuottamisessa sekä mitokondrioiden, soluille energiaa tuottavien ”voimaloiden” työn tukemiseen.

 

Paksusuoli

Ruoansulatusjärjestelmän viimeinen osa. Sen alkupäässä on paksusuolen alkuosa eli umpisuoli ja loppupäässä peräsuoli. Paksusuolen tehtävä on hyödyntää suolessa olevasta kiinteästä sulamattomasta aineksesta nestettä ja suoloja, ennen niiden poistumista kehosta. Paksusuolessa tapahtuu myös imeytymättömän aineksen fermentointi bakteerien avulla.

 

Pesäkkeitä (kolonioita) muodostavat yksiköt

Pesäkkeessä esiintyvien elinvoimaisten bakteerisolujen indikaattori, joka merkitsee yhdestä alkubakteerista peräisin olevien solujen kokonaismäärää.

 

Viljely

Prosessi, jonka aikana kasvatetaan bakteerisoluja kontrolloiduissa laboratorio-olosuhteissa.

 

Ruoansulatus

Prosessi, jonka aikana sulamaton ruokamassa siirtyy ruoansulatuselimien läpi. Tämä massa pilkkoutuu imeytyviin ravintoaineisiin tai se muuttuu jäteaineeksi, joka ulostetaan.

 

Ruoansulatusentsyymit

Entsyymit, jotka pilkkovat polymeeriset makromolekyylit pienemmiksi osasiksi, jotta niiden imeytyminen kehossa helpottuisi. Ruoansulatusentsyymejä on monenlaisia ja niitä löytyy sylkirauhasten erittämästä syljestä, mahalaukun mahanesteestä, haiman eksokriinisten solujen erittämästä haimanesteestä, suolinesteestä (paksu- ja ohutsuoli) sekä ruoansulatuskanavan seinämästä.

 

Pohjukaissuoli

Pohjukaissuoli alkaa mahaportista ja käsittää 20-30 cm ohutsuolen alkuosasta. Pohjukaissuolen seinämä on voimakkaasti poimuuntunut, jotta ravintoaineiden imeytymispinta-ala olisi suurempi. Suurin osa ohutsuolessa entsyymien avulla tapahtuvasta ravintoaineiden pilkkoutumisesta ja imeytymisestä tapahtuu pohjukaissuolessa.

 

Dysbioosi

Suolistomikrobiston epätasapainotila, joka johtuu haitalisten bakteerien liikakasvusta.

 

Elektrolyytit

Suolat, jotka liuenneena johonkin liuottimeen (kehon nesteet, kudosnesteet ja veri) johtavat sähköä. Näitä ovat mm. kloridi, kalsium, magnesium, natrium ja kalium. Elektrolyyttien oikeanlaista tasapainoa tarvitaan lihastyön koordinoimisessa, sydämen toiminnassa, nesteiden absorboimiseksi ja erittämiseksi sekä hermoston toimintaan ja keskittymiseen.

 

Enterococcus faecalis TH10

Tri Iichiroh Ohhira löysi tämän maitohappobakteerikannan; se eristettiin Malesian fermentoidusta tempeh -ruoasta. On todistettu, että tällä kannalla on 6,25 kertaa voimakkaampi proteolyyttinen vaikutus kuin millään toisella tunnetulla maitohappobakteerikannalla. Lisäksi on havaittu, että Enterococcus faecalis TH10 tuottaa aineita, jotka edesauttavat monella tavoin pitämään yllä mikrobiomin tasapainoa ja säilyttämään normaalin ruoansulatuksen.

 

Epiteeli

Kudos, joka muodostuu epiteelisoluista. Ne verhoavat kehon pintarakenteita, onteloita ja putkia. Epiteelisolujen tehtävänä on erittää nesteitä, välittää valikoivaa diffuusiota, imeytymistä ja/tai erittymistä, suojella elimiä ja kudoksia sekä valvoa aineiden kulkua epiteelin läpi.

 

Floora

Ihmisten (tai eläinten) organismin ulko- ja sisäpinnoilla elävät bakteerit ja mikro-organismit. Ruoansulatusjärjestelmään kuuluu kolme perusflooraa: suoliston, suun ja emättimen floora.

 

Vapaa radikaali

Epävakaa molekyyli, joka aiheuttaa oksidatiivisia vaurioita poistamalla sitä ympäröivistä molekyyleistä elektroneja ja täten estäen kehon solujen normaalia toimintaa sekä tuhoten solukalvoa. Vapaita radikaaleja vastaan auttavat antioksidantit.

 

Gastrointestinaalikanava

Mahalaukku ja suolisto, jotka osallistuvat ruoansulatukseen ja jäteaineksen ulostamiseen.

 

Gastroenterologia

Sisätautien erikoisala, joka tutkii ruoansulatusjärjestelmää ja suusta peräaukkoon ulottuvan ruoansulatuskanavan sairauksia.

 

Suolisto

Eräs nimitys ruoansulatuskanavasta, joka alkaa suusta ja loppuu peräaukkoon.

 

Helicobacter pylori

Gramnegatiivinen bakteeri, joka voi heikentää mahan limakalvon suojakerrosta, mahdollistaen mahanesteellä herkän mahaseinämän ärsytyksen. H. pylori on bakteeri, joka aiheuttaa kroonista tulehdusta ja osalla sen kantajista johtaa maha- ja pohjukaissuolen haavan kehittymiseen.

 

Immunoglobuliini A (IgA)

IgA on vasta-aine, jonka tärkein rooli on limakalvojen immuunitoiminnassa.

 

Immunoglobuliini E (IgE)

IgE on vasta-aine, jota esiintyy ainoastaan nisäkkäillä. IgE:tä esiintyy pienessä määrin kaikkien ihmisten elimistössä. Kuitenkin allergikkojen IgE -taso on usein normaalia korkeampi. Allergian pahenemisvaiheessa tapahtuva IgE:n liikatuotanto reagoi solujen kanssa, jotka aiheuttavat tulehdusta ja tuottavat allergiaoireita aiheuttavia aineita.

 

Immunoglobuliini G (IgG)

Immunoglobuliineja esiintyy pääasiallisesti veressä. Ne ovat kaikkein pienimpiä vasta-aineita, mutta ihmisellä yleisimmin esiintyviä. IgG -vasta-aineilla on tärkeä rooli taistelussa bakteerien ja viruksien aiheuttamia sairauksia vastaan.

 

Immunoglobuliini M (IgM)

Ensimmäisiä vasta-aineita, joita infektion alkuvaiheessa tuotetaan. Immunoglobuliineja esiintyy veressä ja lymfassa, ja niiden vaikutuksesta muut immuunisolut alkavat tuhoamaan vieraita soluja.

 

Tulehdus

Elimistön tapa reagoida infektioon, ärsytykseen tai kudosvaurioon. Tulehduksen oireita voivat olla kipu, punoitus, turvotus ja kuumotus. Tulehdus voi olla joko akuutti tai krooninen. Tulehdusreaktio saa tulehdussoluja kertymään kudosvaurio- tai tulehdusalueelle.

 

Lactobasillien organismit

Normaalisti ihmisen suussa, suolistossa ja emättimessä eläviä maitohappobakteereja. Lactobasilleja saattaa löytyä myös fermentoiduista tuotteista. Ruoansulatuskanavassa ne tuottavat maitohappoa, joka on yleisen terveyden kannalta välttämätön. Maitohappojen ravitsemuksellisia hyötyjä keholle ovat ravintoaineiden parempi imeytyminen, suoli-infektioiden ehkäisy sekä kolesterolitason säätely.

 

Lactobacillus acidophilus

Yksi kaikkein eniten esiintyvä probioottinen bakteeri. Ihmisellä sitä esiintyy pääasiassa ohutsuolessa, jossa se tuottaa luonnollisia antibioottisesti vaikuttavia aineita, laktosiinia ja acidophilinia. Nämä aineet vahvistavat vastustuskykyä ja taistelevat haitallisia bakteereja ja sieniä vastaan, kuten Candida albicans, Salmonella, E. coli ja Staphylococcus aureus.

 

Lactobacillus brevis

Tärkeä D- ja K-vitamiinien syntetisoinnissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että L. brevis -bakteeri vähentää suolen seinämän läpäisevyyttä (vuotavan suolen oireyhtymä), parantaa suoliston mikroflooraa ja sillä on positiivinen vaikutus suoliston vastustuskyvylle.

 

Lactobacillus bulgaricus

Suolistoa läpäisevä mikro-organismi, jolla on tärkeä suojaava rooli. L. bulgaricus edistää lipidien aineenvaihduntaa ja auttaa säätelemään kolesterolitasoa.

 

Lactobacillus caseii

Läheistä sukua L.acidophilus ja L. rhamnosus -bakteereille. Lactobacillus caseii erittää peptidoglykaani -nimistä ainetta, joka tukee kehon luonnollista puolustusreaktiota ja stimuloi ruoansulatuskanavan immuunireaktiota.

 

Lactobacillus fermentum

Antimikrobinen ja antioksidantiivinen probiootti, joka suojaa emätintä tulehdukselta.

 

Lactobacillus helveticus

Stimuloi immuuni- ja ruoansulatusjärjestelmää, suojaa ripulilta, vähentää laktoosi-intoleranssia ja ehkäisee haitallisten bakteerien kasvua. L. helveticus edistää myös ravintoainepuutoksesta johtuvan suolen atrofian paranemista.

 

Lactobacillus plantarum

L.plantarumia on tutkittu Clostridium difficilen aiheuttaman ripulin ja hiivasieni-infektion hoidossa. Tämä bakteeri vahvistaa suoliston limakalvoesteen toimintaa ja ehkäisee patogeenisten bakteerien kiinnittymistä.

 

 

Mikrobi

Tauteja aiheuttava mikro-organismi.

 

Mikrobiomi

Ihmisen normaaliflooran kokonaisuus.

 

Mikro-organismi

Pieneliö, esim. bakteeri tai virus, joka on nähtävissä ainoastaan mikroskoopin välityksellä.

 

Limakalvo

Kostea, osittain läpäisevä, ohut solukerros, joka peittää ja suojaa kehon elimiä ja onteloita.

 

Luonnolliset tappajasolut

Immunisolu eli yksi valkosolujen tyypeistä, jotka reagoivat toisten solujen kanssa ja tappavat niitä ilman edeltävää herkistymistä niille. Luonnolliset tappajasolut (NK-solut) toimivat ensimmäisenä puolustuslinjanamme viruksen infektoimia soluja vastaan.

 

Oligosakkaridit

Mikä tahansa hiilihydraattiryhmä, joka koostuu pienestä määrästä lyhyiden sokeriketjujen molekyylejä; enemmistö tällä hetkellä myynnissä olevista prebiooteista on oligosakkarideja.

 

Oksidatiivinen stressi

Kehossa syntyvä stressi, joka aiheutuu vapaiden radikaalien kumulatiivisesta, haitallisesta toiminnasta; vastakkainen antioksidanttien toiminnalle.

 

p-kumarihappo

Fenolinen happo; orgaaninen aine, joka on kanelihapon (Cinnamic acid) hydroksyyli derivaatti ja jolla on antioksidatiivinen vaikutus.

 

Parasiitti

Eliö, joka elää isäntäorganisminsa pinnalla tai sisällä ja saa ravintonsa isäntäorganismista.

 

Patogeenit

Taudinaiheuttajia, erityisesti mikro-organismit kuten bakteerit, virukset, alkueläimet tai sienet.

 

Polyfenolit

Kasveissa esiintyviä kemiallisia aineita, joilla tutkimusten perusteella saattaa olla antioksidatiivinen vaikutus ja siten terveyttä edistäviä vaikutuksia. Niiden panos ihmisen ravinnon antioksidantiiviseen vaikutukseen on suurempi kuin vitamiinien.

 

Prebiootti

Prebiootit ovat sulamattomia ainesosia, jotka stimuloivat ruoansulatusjärjestelmässä bakteerien kasvua ja / tai toimintaa ja ovat hyödyllisiä elimistön terveydelle.

 

Probiootti (Amerikan määritelmä)

Elävät mikro-organismit, joilla on sopivassa määrin nautittuina isäntäorganismille terveyttä edistäviä vaikutuksia.

 

Probiootti (Japanin määritelmä)

Probiootit ovat elinvoimaisia mikro-organismeja, jotka suun kautta nautittuina vaikuttavat isäntäorganismiin parantamalla suolistobakteerikantojen tasapainoa.

 

Propolis

Propolis on luonnollista vastustuskykyä omaava antibioottinen aine, jota mehiläiset käyttävät pesiensä sisällä. Flavonoidirikasta ainetta saadaan kasvi- ja puupihkasta.

 

Streptococcus thermophilus

Tämä organismi on tehokas laktoosin pilkkoja, täten se on siis hyödyllinen laktoosi-intoleranssista kärsiville ihmisille. Se stimuloi myös immuunijärjestelmään liittyvän sytokiinin tuotantoa.

 

Synbiootti

Ravintolisä, joka sisältää yhtä tai useampaa prebioottia ja sen yhteydessä toimivia probiootteja.

 

T-lymfosyytti

T-lymfosyytit jaetaan kahteen alaryhmään; auttaja -T-solut ja tappaja -T-solut. Auttaja -T-solut eivät itse hyökkää taudinaiheuttajia vastaan, vaan päättävät, ovatko ne haitallisia ja tulisiko B-solujen tuottaa vasta-aineita. Tappaja -T-solut tuhoavat viruksen tai bakteerin saastuttamia soluja. Tappaja-T-solut estävät taudinaiheuttajan monistumisen ja muiden solujen saastuttamisen.

 

Tokoferolit

Kasviöljyistä saatuja vesiliukoisia E-vitamiineja. Voimakkaita antioksidantteja, jotka suojaavat solukalvoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vahingoilta.

 

Tokotrienolit

Yksi kahdesta molekyyliryhmästä, josta E-vitamiini koostuu ja jolla on vahva antioksidatiivinen vaikutus.

 

Virus

Mikroskooppinen taudinaiheuttaja, joka ei kykene pysymään elossa isäntäorganismin ulkopuolella; vasta-aineet eivät pysty tuhoamaan viruksia.

 

D3 vitamiini

Vitamiini, jota keho tuottaa ultraviolettivalon vaikutuksen alaisenan ja jota saadaan myös ruoasta. D3 -vitamiini on hormoni, jolla on tärkeä rooli kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnassa.

 

E-vitamiini

Tärkeä antioksidantti, joka suojaa solukalvoa ja muita rasvaliukoisia aineita, kuten LDL-kolesteroli, (ns. paha kolesteroli) niiden vahingoittavilta vaikutuksilta. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnollisen E -vitamiinin käyttäminen ravintolisänä auttaa vähentämään sydäninfarktin riskiä.

 

Hiiva

Ainoat sienet, joita käytetään leivän nostattamiseen ja joita löytyy myös muista fermentoiduista ruoista ja juomista.