Erityinen fermentointiprosessi

Ihmiskuntamme kehittyi fermentoiduilla ruoilla – ja kehomme tarvitsee niitä edelleen!

On helppoa unohtaa, että jääkaappi on nykyaikainen keksintö. Suurimman osan ihmiskunnan historiasta on ruoan säilytykseen käytetty täysin erilaista menetelmää – fermentointia (hapattamista).

Arkeologiset todisteet ruoan fermentoinnista ovat yli 9 000 vuoden takaa. On selvää, että olemme käyttäneet tätä menetelmää jo pitkän aikaa. Ei ole pitkä aika siitä, kun fermentoidut tuotteet muodostivat perinteisestä ruokavaliostamme jopa 30 %. Elimistömme on sopeutunut syömään fermentoituja ruokia ja monista syistä jopa tarvitsemme niitä.

Peliin astuu jääkaappi. Yhtäkkiä, ainoastaan kahden tai kolmen sukupolven aikana ihmiset alkavat syödä paljon enemmän jäähdytettyjä ja teollisia ruokia ja vähemmän fermentoituja ruokia. Suurin osa meistä voi laskea yhden käden sormilla runsasravinteiset fermentoidut ruoat, joita olemme syöneet – jogurtti, kefiiri, hapanleipä, ehkä hapankaali tai kimchi. Niihin kuuluvat myös fermentoidut soijatuotteet miso ja tempeh. Jogurtti on länsimaisessa ravinnossa yleisimmin levinnyt, mutta jopa siihen on menty lisäämään sokeria, mausteita ja väriaineita.

Yleisesti fermentoidut tuotteet ovat länsimaisessa ruokavaliossa harvinaisia. Tutkijat ovat vähitellen ymmärtäneet, että sen seuraukset terveydellemme ovat paljon suurempia kuin aikaisemmin luultiin. Säännöllisesti käytettyinä hyödylliset bakteerit (probiootit) edesauttavat suojelemaan terveyttämme.

Fermentoiduilla ruoilla on runsaasti etuja:

• Ne edesauttavat ylläpitämään suoliston ja koko kehon mikrobiomin monimuotoisuutta;
• Ne sisältävät ravintoaineita ja antioksidantteja tiivistettynä – jopa 200 kertaisesti!
• Ne edesauttavat meitä sulattamaan kasviproteiinia tehokkaammin.*
• Ne edesauttavat pitämään suoliston limakalvon terveenä.
• Ne takaavat tasapainoisen (ei ali- eikä yliaktiivisen) immuunireaktion.*
• Ne edesauttavat jopa säilyttämään hyvän mielialan suolisto-aivot-akselin kautta.*

Nyt seuraa jotain todella jännittävää: Ruoassa fermentoitujen probioottien ei tarvitse olla eläviä voidakseen vaikuttaa suotuisasti kehossamme. Probioottien ja niiden fermentoinnin sivutuotteiden olemassaolo elimistössämme ruokkii myös suolistossa jo olevia hyviä bakteereita. Fermentoinnin aikana syntyy nk. fytoravinteisia sivutuotteita ja vaikuttaakin siltä, että nämä sivutuotteet tukevat elimistön omaa probioottipopulaatiota. Tämän vuoksi hapanleipä voi vaikuttaa positiivisesti suolistoomme myös silloin, kun leivän paistamisen aikana probioottisesti toimiva hiiva kuolee.

Edellä mainitunkaltaiset ajatukset ovat viime vuosina alkaneet Yhdysvalloissa levitä yleiseen tietouteen. Kuitenkin EFIssä rakas ystävämme ja mentorimme tri. Ohhira on puhunut näistä periaatteista jo vuosikymmeniä. Hän on tiennyt jo pitkään, että länsimainen ravintomme, josta puuttuu riittävä määrä fermentoituja ruokia, jättää jälkensä koko terveydellemme. Tämän vuoksi hän on kehittänyt probioottiset tuotteet, jotka perustuvat fermentoituihin elintarvikkeisiin.

Dr.OHHIRA® ei ole koskaan suositellut käytettäväksi tavallisia pakastekuivattuja probioottisia valmisteita, jotka sisältävät miljardeja siirtokuntia muodostavia hiukkasia. Näiden käsittelyyn ei ihmiskeho ole soveltuva. Sen sijaan, Dr.Ohhira on kehittänyt erittäin vahvasti tiivistetyn, kokonaisiin elintarvikkeisiin perustuvan probiootin, joka on valmistettu superruoiksi laskettavista vihanneksista ja hedelmistä, yrteistä ja sienistä. Näihin probiootteihin on tiivistetty täysravinnosta peräisin olevia ravintoaineita sekä fermentoinnin sivutuotteita. Fermentoitu ruoka on sitä, jonka kehomme tunnistaa ja jota se tarvitsee pitääkseen yllä vahvaa ja tasapainoista suolistoflooraa.*

Valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta siirtyä ajassa taaksepäin nykyaikaisesta elämäntavasta siten, että 30 % ruoastamme olisi fermentoitua. Voimme kuitenkin tehdä joitakin valintoja lisäämällä ruokavalioomme vähitellen fermentoituja ruoka-aineita. Käyttämällä lisäksi päivittäin Dr.OHHIRA®n probioottisia valmisteita, elimistömme saa lisätukea, jota se tarvitsee probioottisen tasapainonsa palauttamiseksi.*

Tämä materiaali perustuu Natural Foods Merchandiserin Alan Loganin ND, 2016 esitykseen.

Dr.OHHIRA®n fermentointiprosessin kuvaus

Täysravinnon fermentoinnin parantava vaikutus

30. syyskuuta 2016

Dr.OHHIRA®n probiootit perustuvat luonnon kunnioittamiselle. Ne ovat laajalti tunnettuja, sillä niiden avulla voidaan saavuttaa huomattava muutos terveydessä. Prosessi alkaa runsaista tuoreista yrteistä, hedelmistä, sienistä, merilevistä ja vihanneksista sekä luonnollisesti puhtaasta ja kirkkaasta lähdevedestä. Näihin ainesosiin lisätään 12 erilaista maitohappobakteerikantaa, joiden annetaan kasvaa rauhassa useiden vuosien ajan. Fermentointiprosessi tapahtuu luonnonmukaisessa lämpötilassa, eikä sen tuloksena syntyviä vastaavanlaisia probiootteja ole vielä saatavilla.

TERVEEN MIKROBIOMIN LUOMINEN

Terveyttä edistävän mikrobiomin luomiseksi ja säilyttämiseksi kuuluu neljä keskeistä teemaa.

MONIMUOTOISUUS ts. kuka on edustettuna?

Monimuotoisuus viittaa eri bakteerilajien määrään, joita kannamme ruoansulatuskanavassamme. Tutkimukset osoittavat, että alkuperäiskulttuurien (kulttuurit, jotka eivät ole altistuneita antibiooteille, jalostetuille elintarvikkeille ja ympäristön saasteille) mikrobiomin monimuotoisuus on kaksi kertaa niin suuri kuin keskivertoamerikkalaisen..1

TASAPAINO – tasapaino tarkoittaa ruoansulatuskanavassamme sijaitsevien bakteerilajien suhteellista määrää. Suuren probioottiannoksen (erillisryhmiä muodostavien partikkeleiden) kertakäyttö voi johtaa mikrobiomin epätasapainoon. Eräässä tuoreessa tutkimuksessa tutkijat esittivät seuraavan väitteen: ”Probiootit voivat olla hyödyttömiä tai jopa haitallisia, jos niitä ei käytetä optimaalisina annoksina ja oikeaan käyttötarkoitukseen.”.2

PREBIOOTIT – Probiootteja on EHDOTTOMAN TÄRKEÄÄ ruokkia laadukkaasti ja erityisesti KUIDUILLA, jotka ovat lähinnä hedelmistä ja vihanneksista saatavia liukenemattomia hiilihydraatteja. Ruoansulatusjärjestelmämme ei kykene sulattamaan näitä hiilihydraatteja, mutta saavuttaessaan paksusuolen ne ovat ihanteellinen ravinnon lähde probioottisille bakteereille.

POSTBIOOTIT – Tri. Ohhiran mukaan postbiootit ovat bakteerien aineenvaihduntatuotteiden biogeenistä ainetta ja probioottiset bakteerit ovat kuin pieniä tehtaita. Probioottiset bakteerit ovat meille elintärkeitä, sillä ne tuottavat nk. aineenvaihduntatuotteita elimistössämme. Nämä aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat ja säätelevät kehomme suurta biologisten toimintojen määrää. Viimeisimmässä kirjassaan ”The Mind-Gut Connection” Emeran Mayer, M.D toteaa seuraavaa: ”Miljoonissa geeneissä säilyvän tiedon avulla probioottiset bakteerisi pystyvät tuottamaan satoja tuhansia postbioottisia metaboliitteja.”3 Tämä toteamus toimii selityksenä sille, että tri Ohhiran prosessissa hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla neljää terveellistä mikrobiomialustaa. Näiden alustojen tuloksena syntyy probiootti, jonka etujen profiili on huomattavissa määrin laajempi kuin mikään muu vastaavanlainen.

MONIVUOTINEN FERMENTOINTIPROSESSI
Fermentointi on prosessi, jonka aikana bakteerit (tai toiset mikro-organismit) pilkkovat aineita kemiallisesti käyttökelpoisiksi lopputuotteiksi. Ihmisen ruoansulatuskanavassa bakteerit fermentoivat tai sulattavat ravinteita siten, että niistä tulee postbioottisia metaboliitteja.

Dr.OHHIRA®n fermentointiprosessissa jäljitellään ihmisen ruoansulatuskanavassa tapahtuvaa fermentointia. Prosessi alkaa kahdentoista erilaisen probioottisen bakteerikannan kasvatuksesta. Tämän jälkeen lisätään kullekin vuodenajalle sopivaan fermentointitynnyriin erilaisia orgaanisesti kasvatettuja kasvimateriaaleja, jotka takaavat probioottisille bakteereille runsasravinteisen seoksen.

Probioottiset bakteerit käyttävät mieluiten ravintonaan sulamattomia kasviperäisiä hiilihydraatteja (kuituja). Mitä enemmän erilaisia kuituja, sitä paremmin erilaiset probioottiset bakteerit pääsevät kasvamaan ja menestyvät. Tämä takaa probioottisen monimuotoisuuden.

POSTBIOOTTISET METABOLIITIT
Prebioottien monimuotoisuus on Dr.OHHIRA®n probioottien menestyksen todellinen salaisuus. Kun probiootit pakataan 3 vuoden fermentoinnin jälkeen kapseleihin, ne sisältävät kolmea erilaista tuotetta. Jokainen kapseli sisältää erilaisia probioottisia bakteerikantoja sekä joukon prebiootteja, jotka tukevat probioottien kasvua.

Lisää postbioottisista metaboliiteista: kapseleihin pakattaessa Dr.OHHIRA®n probiootit sisältävät riittävän määrän postbioottisia metaboliitteja, joita probioottiset bakteerit ovat kolmivuotisen fermentoinnin aikana ruokkineet (muita vastaavia tuotteita ei ole). Näiden postbioottisten metaboliittien joukossa on vitamiineja, aminohappoja, lyhytketjuisia rasvahappoja, immuunijärjestelmää vahvistavia aineita, myrkkyjen vapautumista edistäviä aineita, solujen signaaliaineita ja luultavasti enemmänkin hyödyllisiä aineita, joita ei vielä ole löydetty.

1 Clements JC. The microbiome of uncontested Amerindians. Science Advances. 17. huhtikuuta 2015:1(3)

2 Wen K., et al. Vaccine. 12012306 1198-1207. 3 Mayer, E. (2016). The Mind-Gut Connection. New York, NY. HarperCollins.