Polvisärky ja rusto kuntoon kollageenin avulla - Dr.OHHIRA® KOLLAGEENI +

Polvisärky ja rusto kuntoon kollageenin avulla

Haluan jakaa kokemukseni Dr.OHHIRA®n kollageenista ja miten sain siitä apua ongelmaan nimeltä polvisärky, Tällä kertaa tuon esille hieman toisenlaisen näkökulman verrattuna siihen, millä tavoin kollageenista tavallisesti puhutaan. Usein kollageenia suositellaan ikääntymisen ehkäisemiseksi sekä nuorekkaan ihon saavuttamiseksi. Vähemmän sen sijaan yleensä kuulee puhuttavan sen mahtavasta, ennalleen palauttavasta vaikutuksesta nivelten ja ruston hyvinvoinnille, ja tästä tarinani juuri kertoo.

Olen pelannut jääkiekkoa melkein 15 vuotta. Kun aloitin aikuisena ja motivaatio kehittyä lajissa oli korkeimmillaan, treenasin alkuvuosina todella paljon. Mutta kuten kaikessa, myös treenin määrän tulisi pitää kohtuudessa. En osannut sitä. Ennen jääkiekko-elämää olin fyysisesti aktiivinen ainoastaan liikuntatunneilla. Yhtäkkiä treenasin jäällä 3 x viikossa ja viikon muina päivinä tein yleisfyysisen treenin tai pitkiä lenkkejä. Huomattuani oman kehitykseni, innostuin yhä enemmän. Ajan myötä pienet vammat ja kaatumiset treenatessa lisääntyivät, kunnes yhtäkkiä alkoi tuntumaan pitkittynyt polvisärky.

Käännyin ortopedin puoleen, joka vahvisti magneettikiuvauksen perusteella, että kyseessä on polvirustojen kuluminen. Minun tuli unohtaa juokseminen ja hyppääminen ja korvata ne jollakin muulla. Jääkiekon pelaamiseen tämä ei itse asiassa vaikuttanut, vaikkakin ortopedi käski välttämään polvien varaan hyppäämistä. Hankin itselleni erittäin hyvät polvisuojat, joiden piti suojata polviani tärähdykseltä myös silloin, jos putoaisin polvilleni. Lisäksi aloitin glukosamiini-ravintolisän nauttimisen. Mikäli polvisärky näytti tekevän tuloaan, nautin glukosamiinia kuukauden ajan ja oireet katosivat.

Noin kymmenen vuoden aikana ei polvisärky aiheutunut minulle suurempia ongelmia. Vuoden 2020 maaliskuussa minulle tarjoutui mahdollisuus osallistua jääpallon maailmanmestaruuskilpailuihin. Jääpallo on jääkiekon ja jalkapallon yhdistelmä, jota pelataan ulkona jalkapallokentän kokoisella kentällä ja maaleina käytetään jalkapallomaaleja (jääkiekkokenttä ja siinä käytettävät maalit ovat pienempiä). Pelin kesto on sama kuin jalkapallossa eli 2 × 45 minuuttia, verrattuna jääkiekon 3 × 20 minuutin peliaikaan. Jääkiekossa pelaajien vaihdot tapahtuvat nopeasti – pelaaja on noin 1 – 2 minuutin ajan jäällä täydellä teholla ja sen jälkeen on parin minuutin tauko, kun taas jääpallossa pelaajien vaihdot tehdään harvoin (jos lainkaan) ja joskus jäällä on oltava koko 90 minuutin ajan ilman taukoja.

MM ja sen otteluohjelma oli todella intensiivinen – muutaman päivän aikana meillä oli 2 peliä päivässä. Kilpailujen viimeisen päivän viimeisen pelin keskellä tunsin kuinka polvisärky ilmaantui oikeaan polveeni kummallisesti, enkä voinut suoristaa tai koukistaa jalkaani – puolikoukussa oleva asento oli ainoa, jossa tunsin vähiten kipua. Luisteluun tällainen asento sopii hyvin, mutta pelin jälkeen, kun jouduin kävelemään, asiat menivät vaikeaksi. Seuraavana yönä en saanut jalkaani suoraksi ja laitoin polven alle tyynyn, jotta saisin pidettyä sen puolikoukussa. Levitin polveen erilaisia nivelvoiteita ja hankin apteekista heti glukosamiinia. Parin viikon kuluttua tilanne oli kuitenkin täysin sama ja niin varasin ajan ortopedille.

Katrin Talvak pelaamassa jääpalloa Viron maajoukkueessa.

Ortopedin luona tehtiin jälleen magneettikuvaus, jonka seurauksena polvesta löytyi rustojen III kategorian kuluminen (IV kategoria tarkoittaa polvinivelen korvaamista). Tilanne oli siis huono. Lääkäri tarjosi hormoni-injektiota, mutta luettuani asiasta sekä keskusteltuani toisten injektion saaneiden sekä toisen asiantuntijan kanssa päätin, että tämä olisi ainoastaan väliaikainen ratkaisu, sillä jos jotain menee pieleen, polven kanssa saattaa ilmetä pahempia ongelmia. Päätin, etten ota injektiota heti, vaan vasta sitten, kun muita vaihtoehtoja ei enää ole jäljellä. Päätin ensin kokeilla muita apukeinoja. Aloitin säännölliset vierailut Viron Selkä- ja Kaulahoitokeskuksen (Eesti Selja- ja Kaelaravi Keskus) fysioterapeutin Martin Tohtin luona, joka osaa laittaa luut ja nivelet oikeille paikoilleen sekä pystyy hieronnan avulla parantamaan myös polven aineenvaihduntaa. Aluksi vierailin hänen luonaan pari kertaa kuussa, nykyään käyn kerran kuussa.

Kunnes eräänä päivänä kollageeni juolahti mieleeni! Koska kollageeni on rustojen päärakennusmateriaali, siitä voisi olla hyötyä. “Jopa tapauksessa, etteise täysin paranna polveani, siitä on varmasti jotakin hyötyä ja bonuksena saan kauniin ihon ja vahvat hiukset”, ajattelin ensimmäisen kollageenipakkauksen oston yhteydessä. En osannut edes haaveilla, mitä siitä seuraisi.

MM:sta ja polvikivun alkamisesta oli kulunut noin kuukausi. Nivelvoide ja glukosamiini, jotka olivat tavallisesti poistaneet kivun, eivät vaikuttaneet lainkaan tällä kertaa. Aloitin kollageenin nauttimisen pullollisella eli 7750 mg annoksella illalla ennen nukkumaanmenoa. Uskomatonta, mutta suurin kipu hävisi jo toisen ampullin jälkeen! Kolmantena yönä pystyin jo taivuttamaan jalan suoraksi vähitellen.

Ensimmäisen kuurin päätyttyä pidin noin viikon – parin mittaisen tauon ja aloitin uuden hoitojakson. Toisen hoitojakson jälkeen pystyin jo kävelemään kivuttomasti. Öisin sain jalkani suoraksi kivuttomasti. Tunsin kipua ainoastaan äkillisissä liikkeissä tai kun jalka oli kauan samassa asennossa (esimerkiksi koukussa). Kyykkyyn pääsin hitaasti, mutta jokin kivun tunne oli kuitenkin säilynyt. Kesällä, mansikoiden poimimisen aikaan, pidin vasenta jalkaani kyykkyasennossa ja oikeaa sen vieressä suorana.

Kolmantena kuukautena pystyin jo koukistamaan ja suoristamaan jalkaa täysin vapaasti. Voin sanoa, että oli kyllä ihanaa venytellä sängyssä aamuisin! Käveleminen oli myös kivutonta. Samoin kyykyssä oleminen. Kauan samassa asennossa olemisen jälkeen polvi oli edelleen hieman jäykkä, muttei kipeä. Nyt uskalsin jo treenatakin. Kohtalainen liikunta edisti polven aineenvaihduntaa ja edesauttoi osaltaan polveni paranemista.
Minun tapauksessani kollageenin, fysioterapian ja kohtalaisen liikunnan yhdistelmä osoittautui erittäin menestyksekkääksi hoidoksi.

Polviniveltä ympäröivien lihasten, erityisesti nelipäisen reisilihaksen liiallinen rasitus saattaa vaikuttaa polven hyvinvointiin merkittävästi. Fysioterapian avulla voimme parantaa polviniveltä ympäröivien kudosten joustavuutta ja nivelen liikkuvuutta, joka lisää nivelessä nivelnesteen määrää eli ”nivelvoidetta“. Vähemmän kitkaa nivelpintojen välissä tarkoittaa myös vähemmän kipua ja vapaampaa liikkumista. Hoidon ohella parantumiseeni antoi varmasti oman merkittävän panoksensa koostumukseltaan erinomainen kollageenilisä. 

Rustojen palautuminen entiselleen on melko hidas prosessi. Kun tähän päivään mennessä kivutonta aikaa polvessani on ollut ainoastaan 3 – 4 kuukautta, MRT-kuvasta ei vielä kannata etsiä suuria muutoksia, mutta tärkeintä on se, että itse tunnen oloni paremmaksi!

Nyt meneillään on viides kollageenihoitojakso, jatkan edelleen fysioterapiaa kerran kuussa sekä treenaan 3 x viikossa. Polveni on täysin kivuton. Mahtavaa! Pystyn kävelemään, olemaan kyykyssä ja luistelemaan ilman ongelmia. Bonuksena olen saanut nopeamman hiustenkasvun sekä kauniin kiiltävät hiukset. Näyttää myös siltä, että ihoni kosteus on parantunut, vaikka unohdan sen rasvaamisen melko usein.
Suuret kiitokset Dr.OHHIRAlle ja Martin Tohtille puolestani! Olen todella kiitollinen siitä, että kollageeni on mahdollistanut liikkumiseni ja urheilemiseni kivuttomasti. Suosittelen ehdottomasti kaikille kokeilemaan tätä aivan mahtavaa ravintolisää!

Katrin Talvak, Viron jääpallon maajoukkue

Dr.OHHIRA® juotava kollageeni (8)

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *