Allergia

Probiootit lievittävät allergiaoireita, kuten heinänuha ja jatkuva aivastelu

Allergiakausi tuo mukanaan useita ikäviä vaivoja: kutisevat silmät, vuotava nenä ja jatkuva aivastelu. Tutkimuksessa on todettu, että probiootit, joiden koostumukseen kuuluvat Lactobacilli- sekä Bifidobacteria-bakteerit, auttavat lievittämään heinänuhan oireita ja parantavat allergioista kärsivien elämänlaatua allergiakaudella.

Tutkimuksen johtaja, Floridan yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteen osaston tutkija Jennifer Dennis, esitteli äskettäin tutkimuksen tuloksia kollegoidensa kanssa American Journal of Clinical Nutrition -aikakauslehdessä.

Heinänuhaa, jota kutsutaan myös allergiseksi nuhaksi, esiintyy arvioiden mukaan noin 40-60 miljoonalla Amerikan Yhdysvaltojen asukkaalla. Sen aiheuttaja on usein immuunijärjestelmän liian tehokas reagointi tehokkaasti ilmassa leviäviin allergeeneihin. Heinänuhaan liittyy myös jatkuva aivastelu ja nenän kutina.

 

Kausiluontoinen vitsaus

Allerginen nuha oireilee yleensä keväällä, kesällä ja varhaissyksyisin. Useimmiten sen aiheuttajia ovat ruohokasvien, puiden ja rikkaruohojen siitepölyt ja homeitiöt. Oireet vaihtelevat vuotavasta nenästä väsymykseen.

Antihistamiini saattaa auttaa heinänuhan oireiden lievittämisessä – toisaalta antihistamiinia allergiaoireisiin syövä henkilö saattaa törmätä sivuvaikutuksiin, kuten uneliaisuus tai pahoinvointi. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan kausiluontoisesta allergiasta kärsiville ihmisille vaihtoehtoinen hoitomuoto lääkkeille saattaa löytyä probiooteista.

Dennisin ja hänen kollegoidensa tekemät tutkimukset ovat osoittaneet, että Lactobacilli- ja Bifidobacteria saattavat edesauttaa suoliston hyvinvointia ja ylläpitää hyvin toimivaa immuunijärjestelmää. Allergiaoireita on siis mahdollista lievittää yksinkertaisella, päivittäin nautittavalla probioottilisällä.

Dennis tutkijaryhmineen päättivät selvittää millä tavoin probiootti, jonka koostumukseen sisältyivät Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum ja Bifidobacterium longum, vaikuttaa kausiluontoisen allergian oireisiin ja siitä kärsivien elämänlaatuun.

 

Probiootit lievittivät allergiaoireita

Tutkimus teetettiin 173 perusterveen aikuisen ryhmällä. Koko ryhmän henkilöillä esiintyi kevyttä tai kohtalaista kausiluontoista allergiaa. Tutkittavat jaettiin satunnaisotannalla kahteen eri ryhmään, joista toinen sai yhdistelmäprobioottikapselia ja toinen lumelääkettä.
Tutkittavat eivät käyttäneet muita allergialääkkeitä tutkimuksen aikana. Tutkimus kesti 8 viikkoa.

Lumelääkettä saaneisiin verrattuna yhdistelmäprobioottikapselia saaneet ilmoittivat allergiaoireidensa vähentyneen. ”Kaikki probiootit eivät toimi allergian lievittäjänä, mutta tämä yhdistelmäprobioottikapseli toimi”, Dennis totesi.

 

Yhdistelmävaihtoehto on tarpeen

Tutkijoiden mukaan yhdistelmäprobiootti tehosi parhaiten kevyestä, kausiluontoisesta allergiasta kärsivien tutkittavien kohdalla. Lisätutkimuksia tarvitaan, mutta tutkijat epäilevät kapselin tehon perustuvan T-solujen määrän kasvuun, joka osaltaan lievittää allergisia oireita. Tutkimus siis osoittaa, että probioottivalmisteen nauttiminen vähentää allergiaoireita, kun valmisteen nauttiminen aloitetaan allergiakauden alussa oireiden ollessa pahimmillaan.

Jos sinäkin kärsit kausiallergian oireista, tutustu Dr.OHHIRAn korkealaatuisiin probioottituotteisiin. Löydät tuotteet täältä.

 

Lähteet: Medical News Today

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *