Naisten terveys – probioottien hyödyt

Naisten terveys – probioottien hyödyt

Vaikka elämä olisi kuinka hetkistä tahansa, tulisi oman terveytesi olla aina olla ensisijaisen tärkeä. Eräs terveytesi olennaisimpia tekijöitä on suoliston mikrobisto ja sen tasapainon tukeminen.

Probiooteilla on muutamia olennaisia rooleja ruoansulatusjärjestelmämme tasapainon säilyttämisessä. Ne auttavat vahvistamaan immuniteettia, tasapainottamaan hormonitoimintaa, parantamaan ravintoaineiden imeytymistä sekä ennaltaehkäisemään bakteeri-infektioita, torjuen samalla haitallisia bakteereja hyödyllisten bakteerien avulla. Lisäksi probiootit saattavat tarjota naisten terveydelle lisähyötyjä vaikuttamalla myönteisesti ruokavalioon sekä lääkkeiden käyttöön raskauden aikana.

Probioottien erityiset terveyshyödyt naisille

Probiootit tarjoavat useita terveydellisiä hyötyjä, kuten ruoansulatuselimistön hyvinvoinnin tukeminen, immuunitoimintojen vahvistaminen sekä terveellisen painon säilyttäminen. Näillä hyödyllisillä bakteereilla on myös ratkaiseva rooli mielialan säätelyssä sekä masennuksen ja ahdistuksen oireiden vähentämisessä.

Hormonaalinen tasapaino ja mielialan säätely

Monen naisen hormonitasot vaihtelevat elämän eri vaiheissa. Probiootit toimivat olennaisessa roolissa hormonaalisen tasapainon säätelyssä. Tämä edesauttaa osaltaan säätelemään myös mielialaa.

Lactobacillus rhamnosus ja Bifidobacterium lactis ovat kaksi erilaista probiootista runkoa, jotka edesauttavat elimistöä säätelemään hormoneja luonnolliseen tapaan. Mikäli kärsit PMS -ja vaihdevuosioireista, nämä probiootit saattavat vakauttaa hormonivaihteluja. Lisäksi ne vaikuttavat myönteisesti suoliston-aivojen akseliin, kaksisuuntaiseen järjestelmään, joka yhdistää aivoja ja suolistoa.

Useissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että suoliston terveyden ja aivojen välillä on yhteys. Olemme saaneet selville, että suoliston bakteerit osallistuvat mielialastamme  vastaavien kemikaalien, kuten serotoniinin, dopamiinin sekä muiden (ns. välittäjäaineiden) tuottamiseen. Näiden bakteerien epätasapaino saattaa vaikuttaa kyseisten kemikaalien tuottamiseen kielteisesti.

Hormonaalinen tasapaino ja mielialan säätely

Virtsateiden sekä vaginan terveys

Jossakin elämän vaiheessa nainen saattaa joutua tekemisiin virtsateiden ja vaginan terveyden häiriöiden kanssa. Probioottien käyttö on tehokas tapa muutaman ongelman ratkaisemiseksi.

Kaksi probioottista runkoa, jotka saattavat auttaa virtsateiden terveyden ylläpidossa, ovat Lactobacillus acidophilus ja Lactobacillus rhamnosus. Nämä kaksi lajia edistävät hyödyllisten bakteerien tervettä tasapainoa virtsateissä. Ne luovat epäsopivan ympäristön haitallisten bakteerien eloonjäämiselle.

Probiootit edistävät myös vaginan terveyttä tukemalla myönteisesti mikrobistoa sekä takaamalla pH-tasapainon. Probioottisten Lactobacillus-runkojen lajit auttavat palauttamaan entiselleen sekä säilyttämään vaginan bakteeritasapainon. Tämä saattaa olla erityisen hyödyllistä antibioottikuurin jälkeen, sillä se  poistaa huonot bakteerit ja lisää hyödyllisten bakteerien määrää, jotka ovat koko elimistön perusta. Lisäksi probiootit toimivat olennaisina ravintolisinä tarjoamalla hyödyllisiä runkoja, jotka tukevat sekä virtsateiden että vaginan terveyttä ja näin ollen auttavat säilyttämään kyseisten alueiden terveellisen mikrofloran.

Ruoansulatuskanavan terveys ja ravintoaineiden imeytyminen

Mikäli kärsit ruoansulatusongelmista, on sinulla luultavasti elämäsi aikana useita terveysongelmia.

Probiooteilla on olennainen rooli ravinnon pilkkomisessa. Lisäksi ne auttavat ruoansulatushäiriöihin, ilmavaivoihin sekä turvotukseen. Probiootit auttavat palauttamaan entiselleen hyödyllisten bakteerien oikeanlaisen tasapainon, joka edistää tervettä ruoansulatusjärjestelmää.

Naisilla esiintyy myös usein anemiaa ja osteoporoosia. Probiootit auttavat myös parantamaan monien ravintoaineiden, kuten raudan, magnesiumin sekä kalsiumin imeytymistä.

Immuunijärjestelmän tuki

Ajattele, että suolistosi toimii biljoonien erilaisten mikroelimistöjen kotina. Probiootit auttavat pitämään kaikki nämä sekä niitä ympäröivän yhteisön tasapainossa. Mikäli suolistosi mikrobisto on tasapainossa, immuunijärjestelmä toimii kuten sen pitää. Tämä mahdollistaa vasta-aineiden luomisen infektioita vastaan.

Immuunivasteiden modulointi. Modulointi on hyödyllistä niille, joilla on liian aktiivinen immuunivaste.

Painon kontrollointi

Painon kontrollointi

Ei oikeastaan ole yllättävää, että monet ihmiset tekevät parhaansa säilyttääkseen terveellisen painon. Yleensä ei kuitenkaan tiedetä, että probiootit saattavat olla avuksi tämän tavoitteen saavuttamisessa. Aineenvaihdunnalla,  suolistobakteereilla sekä painon säätelyllä on toisiinsa selkeä yhteys.

Suolistobakteerit, aineenvaihdunta sekä painon hallinta. Suolistosi vaikuttaa siihen, millä tavoin elimistösi ottaa energiaa ravinnosta. Mikäli mikrobistosi ei ole tasapainossa, saattaa tämä aiheuttaa painonnousua.

Tietyt probioottiset rungot saattavat nopeuttaa aineenvaihduntaa. Mikäli aineenvaihduntasi toimii nopeammin, poltat enemmän kaloreita. Tämä edesauttaa painonpudotusta.

Ruokahalun säätely. Probiootit auttavat säätelemään ruokahalua vähentämällä niitä hormoneja, jotka lisäävät ruokahalua.

Tulehdusten vähentäminen. Ihmisillä, joilla on elimistössään krooninen tulehdus, on usein myös lihavuuteen liittyviä terveysongelmia. Koska probiootit auttavat vähentämään tulehdusta suolistossa, ne auttavat vähentämään myös lihavuuteen liittyviä terveysriskejä.

Runkojen monimuotoisuus, CFU-arvo ja elinkelpoisuus.

Naisille pääasiallisinta hyötyä tuoviin probiootteihin sisältyy monenlaisia erilaisia bakteerirunkoja. Jokaisella rungolla on erilaiset edut ja eri runkojen yhdistelmä tarjoaa parempaa tukea suolistolle sekä yleiselle terveydentilalle.

CFU tarkoittaa pesäkkeitä muodostavia yksikköjä. CFU-arvo mittaa elävien bakteerien kokonaismäärää probioottisessa ympäristössä. Probioottien suurempi CFU-arvo saattaa tarkoittaa, että ne ovat tehokkaita.

Elinkelpoisuudella tarkoitamme sitä, että probiootit tulisi säilyttää oikein, jotta elävät bakteerit pysyisivät elinkelpoisina. Kannattaakin etsiä tuotteita, jotka sisältävät enteropäällysteitä. Nämä suojaavat probiootteja vatsahapoilta. Probiootit jotka eivät päädy suolistoon, eivät ole riittävän hyödyllisiä. Näin ollen probiootteja suojaavat päällysteet ovat tärkeitä suoliston hyvinvoinnille.

Probioottirikkaat ruoat

Jogurtti tai kefiiri

Jogurtti on probioottinen voimanlähde, johon sisältyy runsaasti hyödyllisiä bakteereja, kuten Lactobacillus ja Bifidobacterium. Kannattaa kuitenkin valita sokeriton jogurtti, jotta se vaikuttaa elimistöön parhaiten. Myös kefiiri on fermentoitu maitotuote, joka sisältää runsaasti probioottisia runkoja. Siihen sisältyy proteiineja, kivennäisaineita ja vitamiineja, jotka edesauttavat terveyttäsi.

Hapankaali ja kimchi

Hapankaali eli fermentoitu kaali toimii hyvänä Lactobacillus-bakteerien lähteenä. Jos pidät mausteisista ruoista, lisää se ruokalistallesi. Kimchi on toisentyyppinen ruoka, joka toimii hyvänä probioottina. Kysessä on korealaisen ruokavalion tavallinen osa, joka koostuu mm. kaalista ja retiisistä.

Kombucha

Monet ihmiset juovat kombuchaa sen raikastavuuden takia. Se on myös terveellinen vaihtoehto runsaasti sokeria sisältäville juomille ja se sisältää runsaasti probioottisia hyötyjä.

Probioottisten ruokien hyödyt

  • Parempi suoliston terveys
  • Korkeampi immuniteetti
  • Parempi ravintoaineiden imeytyminen
  • Henkisen hyvinvoinnin tasapaino

Vinkkejä päivittäisen ruokalistan täydennykseen

Aamujogurtti: pyri aloittamaan päiväsi maustamattomalla jogurtilla. Lisää annokseen muutama marja sekä tippa hunajaa.

Kefiirismoothie: harkitse kefiirin sekoittamista suosikkihedelmiisi ja –kasviksiisi, jotta tuloksena olisi suolistoystävällinen smoothie.

Hapankaali soveltuu ihanteellisesti salaatteihin ja voileipiin. Se sopii todella hyvin myös monien makkaroiden ja lihan kanssa.

Kimchin kypsennys: Paistinpannulla paistettu kimchi on ihanteellinen herkku. Se toimii myös hyvänä mausteena mm. salaatteihin.

Kombucha-virvoitusjuoma: Mikset nauttisi seuraavalla kerralla janosi sammuttamiseksi kombuchaa virvoitusjuoman sijaan?

Lisäämällä yllä mainitut, runsaasti probiootteja sisältävät ruoat päivittäiseen ruokalistaasi, saavutat parhaat terveyshyödyt.

Kirjoittaja: Ross Pelton, RPh, PhD, CCN. Scientific Director, Essential Formulas.

Ross Pelton on farmaseutti, ravitsemusterapeutti, kirjoittaja ja terveyskouluttaja, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti johtavana asiantuntijana lääkkeiden sivuvaikutuksista johtuvien ravintoaineiden puutostilatutkimuksessa. American Druggist -lehti nimesi hänet yhdeksi Yhdysvaltojen 50 vaikutusvaltaisimmista farmaseuteista hänen työstään luonnonlääketieteen alalla.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *