Probiootit lemmikeille – kyllä vai ei?

Probiootit lemmikeille – kyllä vai ei?

Monet lemmikkieläinten omistajat ovat kyselleet probioottien mahdollisesta hyödyllisyydestä myös nelijalkaisille lemmikeillemme. Koska probioottien avulla voidaan ehkäistä meidän monia terveysongelmiamme ilman lääkitystä, sopivatko probiootit lemmikeille myöskin erilaisten terveysongelmien hoidossa?
Probiootit ovat immuunijärjestelmämme kulmakivi – myös lemmikeillä! Lue lisää, minkälaisia hyviä vaikutuksia probiootit lemmikeille tuovat.

Kuten meillä ihmisillä, myös koirien ja kissojen mikrobisto koostuu noin 1 000 eri tyypin bakteerista ja useista miljardista bakteeriyksilöistä. Probiootit ovat mikro-organismeja, jotka elävät lemmikkieläinten elimistön eri paikoissa, kuten suussa, ruoansulatuskanavassa, nenässä ja hengitysteissä, emättimessä sekä iholla.

Prebiootit – probioottien ravintoa

Prebiootit ruokkivat probioottibakteereita ja auttavat niitä kasvamaan vahvemmiksi ja toimimaan aktiivisesti. Käytettäessä samanaikaisesti sekä pre -että probiootteja, syntyy tästä ekstravoimakas symbioosi, joka nopeuttaa ja vahvistaa probioottien vaikutusta.

Suu

Suurin osa hyödyllisistä bakteereista elää lemmikkien suussa. Suussa olevien bakteerien tasapaino on hyvän terveyden säilyttämisen kannalta äärimmäisen tärkeää, koska kyseessä on ns. etulinjasto ja ensimmäinen suojamuuri elimistöön kerääntyvien virusten ja ”pahojen“ bakteerien torjuntaan. Jos eläimen ruokavalioon kuuluu runsaasti hiilihydraatteja, luodaan tällä epäsuotuisille bakteereille ihanteellinen kasvualusta, joka nopeuttaa hammaskiven ja karieksen muodostumista ja heikentää oikeanlaista bakteeritasapainoa. Samalla tämänkaltainen ruokavalio muuttaa eläimen elimistön alttiimmaksi erilaisille kutsumattomille vieraille.

Kurkku

Seuraavana vaiheena ravinnon matkalla pois suusta on kurkku, jossa elää huonojen bakteerien lisäksi myös paljon hyviä bakteereita. Jos kurkussa asuvat bakteerit eivät ole tasapainossa, aiheuttaa se helposti kurkku- ja muita tulehduksellisia prosesseja.

Vatsa, haima ja sappirakko

Vatsa, haima ja sappirakko yhdessä muodostavat ns. enteerisen hermojärjestelmän, joka kontrolloi eläinten koko ruoansulatuskanavan työtä. Probioottiset bakteerit läpäisevät matkallaan sekä vatsan, haiman että sappirakon. Dr.OHHIRA®n probioottikapselit, joihin sisältyy eläviä maitohappobakteereita, on ”rakennettu“ siten, että koko bakteeriryhmä päätyy elävänä paksusuoleen, joka toimii koko elimistömme bakteeripesäkkeen ”päämajana“.
Elävät maitohappobakteerit sopeutuvat välittömästi eläimen elimistöön, mutta probioottiset lisäkkeet, jotka eivät sisällä eläviä maitohappobakteereita (kuten Dr.OHHIRA®n prebiootit, joiden annostus on eläimelle sen kermaisuuden ansiosta olennaisesti parempi) päätyessään paksusuoleen, antavat sen elimistölle kuitenkin mahdollisuuden hyödyntää probioottista, geneettistä materiaalia. Tällä tavoin hyvien bakteerien elinympäristöstä muodostuu niille parempi ja ne pääsevät lisääntymään.

Peräaukko

Ulostamisen aikana eläinten elimistöstä poistuu aina satoja tuhansia bakteereita sekä mikro-organismeja. Tässä prosessissa probioottien tehtäväksi jää erilaisten toksiinien poistaminen elimistöstä.

Emätin

Erityisesti raskaana olevien koirien ja kissojen kohdalla on probiooteilla on tärkeä rooli, koska vastasyntyneet eläinlapset saavat koko elämänsä ajaksi ns. bakteerisen ekosysteemin samanaikaisesti, kun ne läpäisevät synnytyskanavan (sama tapahtuu myös ihmisillä, minkä vuoksi raskaana oleville naisille suositellaankin probiootteja).

Minkä vuoksi lemmikkisi tarvitsee probiootteja?

Oikeanlainen bakteeritasapaino toimii perustana eläimen koko elimistön tärkeimmille toiminnoille – jotta ruoansulatus olisi kunnossa, ravintoaineet imeytyisivät, aivot toimisivat moitteettomasti ja mikä tärkeintä, jotta immuunijärjestelmä säilyisi vahvana. Eläimen immuunijärjestelmän tukemisen voidaankin sanoa olevan todennäköisesti probioottien olennaisin rooli. Lähes 80 % sekä ihmisten että lemmikkien immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa. Probioottien käytöstä koirille on lisätietoa esimerkiksi tässä.

Probiootit lemmikeille – milloin niitä suositellaan käytettäväksi?

Probiootit ovat täysin turvallisia, eikä niiden yliannostus ole myöskään mahdollista. Näin ollen probiootteja voi antaa eläimille vaikka päivittäin, mutta erityisesti silloin, jos eläin näyttää kärsivän ruoansulatusongelmista, stressistä tai sillä on meneillään antibioottikuuri.

 

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *