5 tapaa vahvistaa vauvan vastustuskykyä ja taata lapsen turvallinen kehitys

5 tapaa vahvistaa vauvan vastustuskykyä ja taata lapsen turvallinen kehitys

Vauvaikäisten ja lasten lisääntyneiden allergioiden, iho-ongelmien, astman, ylipainon sekä heikentyneen immuunijärjestelmän syynä nähdään usein suolistomikrobiston epätasapaino sekä sen monimuotoisuuden heikkeneminen. Joten miten vahvistaa vauvan vastustuskykyä eli elimistön immuniteettia? Seuraavassa on lueteltu viisi kohtaa, jotka edistävät vauvan terveen mikrobiston kehittymistä, jotta voitaisiin luoda edellytykset vahvan immuniteetin kehittymiselle koko loppuelämän ajaksi.

1.Ravinto. Neuvoina tuleville äideille: pyri tarjoamaan sekä itsellesi että vauvallesi maksimaalista hoitoa jo raskausajan alkuvaiheista lähtien. Pyri myös minimoimaan oma henkilökohtainen stressitasosi ja tarkkailemaan ruokavaliotasi, saadaksesi ravinnosta maksimimäärän ravintoaineita. Lisäksi sokerin ja jalostettujen elintarvikkeiden käyttöä on suositeltavaa vähentää ja sitä vastoin lisätä kuitupitoisen ravinnon osuutta ruokavaliossa.

Jos pidät mikrobistosi tasapainossa jo odotusaikana, auttavat hyvät bakteerit parantamaan suolistosi työskentelyä, minimoimaan tulehdukset, pitämään painon hallinnassa sekä vahvistamaan immuunijärjestelmääsi yleisesti. Näin saadaan varmistettua se, että vauva saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet raskausaikana ja kasvaa terveellisesti, samalla vahvistaen vauvan vastustuskykyä.

2.Luonnonmukainen synnytys. Jos mahdollista, lapsen kannattaa antaa syntyä mahdollisimman luonnollisesti. Vatsassa vauva saa synnytyskanavan kautta tullessaan tarvitsemansa mikrobit luonnollisen mikrobiston muodostumiselle, joka vaikuttaa hänen immuunijärjestelmäänsä koko hänen loppuelämänsä ajan. Niillä lapsilla, jotka ovat syntynyt keisarileikkauksella, on yleensä heikompi mikrobisto, joka altistaa heidät erilaisille taudeille.

Nämä lapset voivat usein olla  ylipainoisia, sairastua I -tyypin diabetekseen, allergioihin tai ruoansulatuskanavan häiriöihin herkemmin. Jos lapsi on syntynyt keisarinleikkauksella, olisi suositeltavaa käyttää probiootteja, joko nauttimalla niitä itse sekä imetyksen kautta (mistä on saatu ihanteellisia tuloksia tieteellisissä tutkimuksissa!) ja/tai antamalla niitä vauvalle ruoan seassa. Ne auttavat tukemaan vauvan herkästi kehittyvää mikrobistoa ja rakentamaan vahvaa immuunijärjestelmää koko loppuelämän ajaksi.

3.Imetys. Imetyksellä on erittäin tärkeä rooli vauvan mikrobiston kehitykselle. Eräässä mielenkiintoisessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että suureen osaan rintamaitoa sisältyy yhdisteitä, joita eivät vauvojen, saati aikuisten, ruoansulatus pysty sulattamaan. Niistä ei myöskään ole hyötyä äidille tai lapselle, sillä elimistössä ne muuttuvat ravintoaineiksi, jotka toimivat pienten lasten herkän ja kehittyvän mikrobiston pääasiallisena ravintona.

4.Vältä mahdollisuuksien mukaan antibioottien käyttöä raskauden ja imetyksen aikana. Antibiootit ovat tunnettuja mikrobistomme vihollisia, sillä ne tuhoavat paitsi taudinaiheuttajat, myös meitä suojaavat hyvät bakteerit. Jos antibioottihoitojakso on kuitenkin välttämätön, tulisi käyttää laadukkaita probiootteja, joiden avulla suolistomikrobisto saadaan palautettua entiselleen ja näin vahvistetaan elimistön luontaista kykyä parantaa itse itsensä.

5.Vältä liiallista sterilointia. Vastasyntyneen ympäristö on luonnollisesti pidettävä puhtaana, mutta tätäkään ei tarvitse liioitella. Tieteellisissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että lapsilla, jotka ovat kasvaneet maatilalla tai lemmikkieläinten kanssa, on rikkaampi mikrobisto, eli vahvempi immuunijärjestelmä ja he sairastuvat harvemmin kuin steriilimmässä ympäristössä kasvaneet. Halaile ja silitä vauvaa jatkuvasti – fyysisellä kosketuksella on rauhoittava ja turvaa antava vaikutus, ja lisäksi lapsi saa ihosi kautta hyödyllisiä bakteereita, jotka rikastuttavat hänen herkkää ja kehittyvää mikrobistoaan. Ihmeellistä kasvamista!

Lue myös probioottien terveyshyödyistä lapsille tästä.

Löydät myös probiooteilla (OM-X kasviuutteella) tehdyt tieteelliset tutkimukset tästä.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *