Apua masennukseen probioottien avulla

Apua masennukseen probioottien avulla

Pimeä ja ankea aika vaatii meiltä aina hieman lisäpinnistelyjä, jotta positiivinen mieli säilyisi. Yrityksistä huolimatta yhä useampi meistä alkaa menettää energiaansa ja mielialaa alkaa häiritsemään salakavala hahmo nimeltään masennus. Hyvä uutinen on kuitenkin se tosiasia, että jos me osataan toimia oikeaan aikaan, on mahdollista estää masennuksen kehittymistä ja lievittää jo syntyneen masennuksen oireita.

Myös jo syntynyttä masennusta varten on olemassa ratkaisuja, jotka voivat olla avuksi ja tueksi tästä epämiellyttävästä ja piinaavasta mielentilasta eroon pääsyssä. Olet ehkä kuullut, että suolistomme ja sen bakteeristo vaikuttaa suoraan myös henkiseen terveyteemme. Apua masennukseen voi saada probiooteilla.  Katsotaan hieman, miten voisi hyvät bakteerit eli probiootit voivat auttaa, kun masennus iskee.

Miksi ihmisten henkinen terveys huononee koko ajan?

Ihmisten elintaso yhä parantuu, mutta kiinnostavalla tavalla; mitä parempi on elintaso, sitä huonommaksi muuttuu yhteiskunnan henkinen terveys ja monelle hyvinvointivaltiossa asuvalle kehitty masennus. Missä on tämä logiikka? Lisäksi roolissa on nykyaikainen kiire elämäntempo ja yhteiskunnan asettamat standardit sekä keinotekoisesti aiheutettu paine vastata niihin. Siihen oman osansa tuo tietoyhteiskunta, jossa mediakanavista välitetään jatkuvia ärtyneeksi tekeviä uutisia maailmalta. Samaan aikaan houkuttelevat uuden aikakauden mediakanavat ihmisiä yhä enemmän ja enemmän kerämään tietoa. Tämä varastaa arvokasta aikaa stressiä ja jännitystä poistavilta toimilta, kuten aikaa kavereilta tai perheeltä, luovuutta kehittävät ja iloa tarjoavat harrastukset, luonnossa oleskelu, urheilu, kirjojen lukeminen yms.

Toinen eikä yhtään vähäisempi kohta on sisäinen vastustuskykymme, joka auttaa tulla toimeen edellä mainittujen stressitekijöiden kanssa, jotta ei masennus iskisi. Tässä tulee yllättävällä tavalla rooliin kehon mikrobisto ja sen monipuolisuus. Jo Hippokrates väitti, että sairaudet alkavat suolistosta ja henkinen terveys ei ole siinä poikkeus. Yhä enemmän ihmetyttää silti se, miten mikrobikoostumuksemme tuhotaan – yksinkertaisissa sairaustapauksissa, joissa immuunijärjestelmä suojaa itseään tulehduksella ja taistelee viruksia vastaan, käytetään kevyesti suhtautuen vahvoja antibiootteja. Antibioottien jatkuva käyttö vaikuttaa suoliston hyvien bakteerien eli probioottien häviämisen pitkäksi aikaa. Antibioottien lisäksi löytyy vielä useita muita tekijöitä, jotka vaikuttavat suolistoon ja siellä oleviin bakteereihin hävittävästi. Esimerkiksi kuituköyhä ja käsitelty ruoka sekä runsas alkoholin käyttö kutsuu esiin mikrobien populaation epäsuotuisat muutokset suolistossa.

Miten aivomme ja suolistomme ovat yhteydessä?

Sitä, että ihmisen aivojen ja suoliston välillä vallitsee yhteys, on tuntenut varmaan jokainen esimerkiksi ennen tärkeää tapaamista, koetta tai julkista esiintymistä, ja maha menee sekaisin. Lääkärit tekivät siihen liittyvän ensimmäisen havainnon 1800-luvulla, jolloin huomattiin, että tila mitä siihen aikaan nimitettiin melankoliaksi, syntyy suolistossa tiettyjen bakteerilajien lisääntymisen seurauksena. Nykyaikaisessa tieteessä käytetään aivojen ja suoliston yhteyden kuvaamiseen termiä suoliaivoakseli. Kyseessä on kanava, jota pitkin aivojen sekä suoliston mikrobit kommunikoivat keskenään keskihermojärjestelmän kautta. Siten tiedon vaihtaminen on molemmin suuntaista.

Vasta viime vuosikymmeninä tutkijat ovat havainneet, että bakteerit edistävät tai estävät organismissamme monien mielialaan vaikuttavien aineiden valmistumista. Esimerkiksi bakteeriperhe Clostridium genus tuottaa propaanihappoa, joka estää mielialaa parantavan serotoniinin ja dopamiinin tuottamisen. Bifidobakteerit valmistavat sitä vastoin butyraattia tulehduksenvastaisella vaikutuksella, se pitää suolistossa syntyvät myrkyt poissa aivoista. Samoin suolistobakteerien “tuotantoa” on serotoniini, joka selittää tilanteen, jolloin aivokemiaa säätelevät masennuslääkkeet eivät anna potilaalle huomattavaa tulosta. Mieliala muuttuu välittömästi, jos ihminen muuttaa omaa ruokavaliotaan.

Miten suoliaivoakseli toimii?

Ihmisen aivot ovat niin viisaita, että tunnistaessaan stressitekijän, lähetetään viesti suoliston bakteereille, jotta organismimme tulisi stressitekijän kanssa mahdollisimman hyvin toimeen. Pitkään kestävä stressitilanne alkaa kuitenkin hajottaa ihmisen suoliston mikrobiomia, joka johtaa bakteeriston epätasapainoon. Jos suoliston tasapaino on häiriintynyt ja sieltä ei löydy enää tarpeeksi hyödyllisiä bakteereja, jotka tuottaisivat mielialaa sääteleviä postbioottisia metaboliitteja. Tällöin kehomme alkaa levitä myrkyllisiä yhdisteitä, jotka aiheuttavat mielialan vaihteluja, ärtyneisyyttä sekä voivat aiheuttaa masennusta ja jopa skitsofrenian muodostumista. Usein siinä tapauksessa ulkoinen stressitekijä voi kadota, mutta sisäinen epätasapaino jää, kutsuen lopulta esille masennuksen.

Onko probiooteilla mahdollista saada apua masennukseen?

Tieteelliset tutkimukset ovat yrittäneet selvittää probioottien tehokkuutta masennuksen käsittelyssä. Tähän saakka tutkimukset ovat olleet siltä osin melko puutteellisia, mutta vähäiset suoritetut tieteelliset tutkimukset on antaneet lupaavia tuloksia.

Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa annettiin kokeen aikana vapaaehtoisille 30 päivän aikana probioottista yhdistelmää, joka sisälsi probioottisia bakteereja L.Helveticus R0052 ja B. longum. (Muuten, kyseisten kahden bakteerin kannat ovat edustettuna myös Dr.OHHIRA® ravintolisien koostumuksessa). Kokeen aikana ilmeni, että probioottien käytön jälkeen koehenkilöt ilmoittivat, että heidän stressitasonsa on matalampi kuin ennen koetta.

Japanissa vuonna 2019 suoritetussa tutkimuksessa annosteltiin skitsofreniapotilaille tiettyjen kantojen bifidobakteereja sisältävää probioottista ravintolisää, jonka tuloksena neljässä viikossa lievittyivät niin heidän skitsofreeniset kuin myös masennuksen oireet huomattavissa määrin.

Osallistujamääriltään pienemmissä ihmiskokeissa on saavutettu huomattavia tuloksia masennuksen lievittämiseen ravintolisillä, jotka sisältävät Lactobacillus helveticus and Bifidobacterium longum kantoja (myös ne molemmat sisältyvät Dr.OHHIRA® ravintolisien koostumukseen).

Probiootit ovat antaneet stressin lisäksi positiivisia tuloksia myös bipolaarisen häiriön lievittämiseen. Bipolaarisella häiriöllä tarkoitetaan mielialan, energiatason, ajatusnopeuden ja myös siitä johtuvan käyttäytymisen huomattavia muutoksia – kohoaminen maniavaiheessa ja putoaminen depressiovaiheessa. Bipolaarisen häiriön syntymisen syyt eivät ole täysin selviä, mutta perinnöllisyy30PMden tutkimuksissa on tullut ilmi fakta, että kyseisessä häiriössä suuressa roolissa on geneettiset tekijät. Nimittäin bipolaarinen häiriö on 80 % tapauksissa perinnöllistä.

Kokeessa, joka kesti puoli vuotta, annettiin bipolaarisesta mielialahäiriöstä kärsiville potilaille lääkkeiden lisäksi – puolelle testiryhmästä probiootteja, toiselle puolelle lumelääkettä. Tutkimuksesta selvisi, että probiootteja käyttäneet potilaat eivät palanneet yleisesti niin nopeasti sairaalaan kuin lumelääkettä ottaneet potilaat. Lisäksi probioottien käyttäjät tarvitsivat vähemmän stationaarista hoitoa. Ne bipolaarisuutta potevat potilaat, joilla oli ennen probioottien käyttöä suolitulehduksen taso epänormaalin korkealla, olivat kokeneet positiivisen kehityksen.

Henkisen terveyden säilyttämiseksi on ehdottoman tärkeää minimoida stressitekijöitä, työ – ja loma-ajan säännöstely, tasapainoinen ravinto ja fyysinen aktiivisuus. On hyvä tietää, että voit aina hankkia täydentävää sisäistä voimaa ja tukea pieniltä reippailta auttajilta, eli probiooteilta.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *